BEVAR DIT HUS - nænsomt

Det er meget tit alt for voldsomme, alt for unødvendige og derfor alt for hårdhændede ombygninger og istandsættelser, der er så ødelæggende for ældre huses arkitektur. Det koster kulturværdier, det koster seværdige og pæne omgivelser og det koster penge, lige ud af lommen.

 

Men at gøre tingene blidt, enkelt og billigt kræver viden og kunnen – der oven i købet bygger på en helt ny viden om hvordan ældre materialer, ældre huse og ældre overflader skal behandles, når de bliver gamle.

 

Det handler informationsmaterialerne på denne Viden-Portal om. ’Bevar dit hus - nænsomt’ – i stedet for at ødelægge det, renovere det (ombygge og forny på en unænsom måde), eller overromantisere det.

 

Mange ældre bygninger har desværre allerede fået ødelagt eller forringet de oprindelige arkitektoniske bevaringsværdier. Derfor giver vi også anvisninger til, hvordan man kan genoprette elleer retablere ødelagte huse, arkitektonisk og bevaringsmæssigt. 

 

Det er prøvet og eftervist mange gange før, bl.a. på den meget fine firlængede fynske bindingsværksgård, VADSTRUP, der er base for det regionale fynske Viden-Center VIBY BYGNINGSBEVARING, der ligger i én af Danmarks smukkeste og mest velbevarede landsbyer, Viby nord for Kerteminde på halvøen Hindsholm.

 

Her kan man komme på kursus i ’Nænsom Bygningsbevaring og Retablering’, se en udstilling om materialer og metoder og se det eksempel, som denne smukke velbevarede gård er på dette.

 

        Principper for Nænsom Bygningsbevaring

        Retablering af forsvundne bygningsdele

        Bevar husets sjæl

        Artikler om Nænsom Bygningsbevaring og Retablering

        Fotogalleri