Med baggrund i mit forskningsprojekt på Arkitektskolen (nu: Det Kgl. Akademi) i 2018 – 2020: ’Det danske bindingsværkshus – før, nu og i fremtiden’, har jeg sammen med forskellige samarbejdspartnere gennemført to forsøgsprojekter, gående ud på at bygge et nyt træhus -helt af TRÆ, uden jernbeslag, sømbeslag, skruer bolte osv. Et tredje forsøgshus, et færøsk stavhus er i gang lige nu.
Forsøgshus #1:
Bulhus af egetræ efter efter Tyrstrup Bullade ved Christiansfeld, opført 1668.
Udført i samarbejde med Søren Bak Andersen samt lærere og elever på Kbh. Tekniske Skoles Snedkerafdeling i maj 2019. Udstillet på KADK i september-november 2019 afsluttet af et velbesøgt eftermiddags-seminar den 11. november 2019. Derefter nedtaget og lagt i depot.
Huset er bygget med CNC-fræsede og andre maskinfremstillede træsamlinger
Det sønderjyske bulhus i eg, sept. 2019 Gram Å Hytten et østdansk højremshus med udskud 2020
Forsøgshus #2:
‘Gram Å Hytten’ – fiskerhytte af douglasgran ved Gram Å i Sønderjylland
Udført hos firmaet Dinesen i Jels i juli måned i 2020 – som led i KADK’s Sommerskole for studerende i 2020 i samarbejde med Peter Møller Rasmussen og Christian Vennerstrøm fra KADK samt Hans Peter Dinesen.
Huset er et østdansk landbindingsværkshus (Højremshus/styrtrumshus) med udskud i siderne.
Huset er bræddebeklædt med klinkbrædder på tag og ydervægge. Lys fra gennemgående lanterne.
Huset er bygget med maskinudførte træsamlinger i douglasfyr.
Bygningen står i dag på en naturgrund ved Gram Å.
Forsøgshus #3:
Færøsk stavhus – med forbillede i ’Husið við Brunn’ på Nolsøy og Frilandsmuseets færøhus.
Udført på Københavns Tekniske Skole i Herlev i samarbejde med faglærerne Toke Bang, Kjestine Mark Jensen og Kim plus arkitekt Asser Vadstrup (tegninger)
Huset udføres med maskinfræsede og CNC-fræsede træsamlinger, stavvægge i noter.
Endvidere notede, kæmmede og bladede samlinger, Enkelte tapsamlinger. Start: september 2020. Slut: december 2020.
Det færøske stavhus er eet af de mest avancerede træhuse i Verden:
- Det er meget bevidst udført så alle træsamlingerne m.fl. ret nemt kan skilles ad.
- Som konsekvens af dette er en lang række træsamlinger i den samlede konstruktion fastgjort til hinanden udelukkende ved hjælp af tyngdekraften. Eller med ’let udtrækkelige’ kiler/nagler.
- Samlingerne er yderst simple og enkle notsamlinger, kæmmede samlinger (billedet), grat samlinger, der både kan tage træk og tryk, plus notsamlinger og straffede tapsamlinger.
- Bygningen er tydeligvis udført med ’selvudtørrende’ konstruktioner og detaljer, hvorved man kan benytte ’ikke-tørret’ træ, endda helt friskt fældet træ til bygningen
- Det færøske stavhus er ekstremt tæt, hvilket, sammen med den eksternt fyrede bilæggerovn og dermed skorstensløse opholds- og soverum, har forøget komforten i dagligstuen betragteligt.
Jeg vil med dette og de to andre forsøgsprojekter vise, at det er muligt i dag at bygge bæredygtige træhuse uden de, i forhold til husets lange holdbarhed, meget skadelige sømbeslag, skruer og bolte i konstruktionen og samlinger. Forsøgene skal vise:
- At det er byggetekniske muligt at ’kopiere’ et historisk træhus i dag, der har en påviselig levetid og holdbarhed på over 100-200 år, uden tab af den byggetekniske kvalitet – således at dette også kan forventes at komme til at gælde for det nybyggede hus.
- At det er muligt at effektivisere udførelsen af de oprindelige træsamlinger, gennem maskinfremstilling – i stedet for skruede og boltede samlinger, uden tab af den byggetekniske kvalitet eller autenticitet.
- At det er muligt at skaffe selektivt opskåret tømmer og planker til nye træbygninger – fra danske skove og savværker, hvilket er en forudsætning for en vedvarende holdbarhed.
Projektet vil løbende blive beskrevet på dette site, hvor man også kan finde omtaler af de to øvrige forsøgsprojekter i ‘serien’ ‘Nye bæredygtige træhuse – helt af TRÆ, med vedvarende holdbarhed.