På Kunstakademiets Arkitektskole (KADK) har studieafdelingen for kandidatstuderende i Kulturarv, Transformation og Restaurering (KTR) under ledelse af professor Christoffer Harlang den 1. maj 2018 fået bevilget et nyt 3-årigt forskningsprojekt, finansieret af Realdania og Arkitektskolen, kaldt Forandring og Forankring. Et projekt om bygningsarvens værd og værdi. Projektet vil bl.a. følge op på nogle af de mål, som studieafdelingen satte med det forrige forskningsprojekt ’Bæredygtig Bygningsarv’ (2014 – 2017).
Formålet er også fortsat at udvikle fagområdet kulturarv, transformation og restaurering ved særligt at fokusere på bygningskulturens tekniske og æstetiske aspekter i en aktuel samfundsmæssig kontekst. Og dermed sætte nyt fokus på den side af bygningskulturen som omhandler værdsættelsen af bygningsarven og dennes rolle i udviklingen af kulturel identitet og forankring.
Projektet består af 5 del-projekter, hvor arkitekt MAA, lektor Søren Vadstrup er ansvarlig for det ene, med titlen: Håndværket i centrum – samarbejde om uddannelse og praksis. Projektperioden er fra 1.5.2018 til 31.12.2021.
Jeg skal under dette projekt arbejde med 5 emner:
- Ny viden om god og dårlig praksis indenfor gamle og nye byggematerialer, bygningskonstruktioner og håndværksmetoder til bygningsvedligeholdelse.
- Ny historisk, kulturhistorisk og teknisk viden om de danske arkitekturstilarter og egnsbyggeskik. Samt hvordan disse kan bevares og udvikles
- Ny historisk, kulturhistorisk og teknisk viden om de danske bygningshåndværk. Samt hvordan disse kan bevares og udvikles.
- Etablere og afprøve et samarbejde mellem de praktiske og de akademiske uddannelser indenfor byggeriet. D.v.s. mellem KTR og de tekniske skoler indenfor murer, tømrer, snedker og maler
- Undersøgelsesmetoder for bygninger, byer og bebyggelser, herunder Bygningskulturens og Håndværkets Immaterielle Kulturarv.
Læs projektbeskrivelsen her
Læs projektrapport for 2018 her
Da projekter som dette altid starter med en videnstatus, der skal danne grundlag for det videre arbejde, har jeg i efteråret 2018 skrevet rapporten: ’Håndværk og Bygningsrestaurering – forskning og ny viden om istandsættelse af ældre bygninger’.
Uddybende sider for de enkelte del-projekter:
- Bygningsrestaurering med klassiske materialer, konstruktioner og håndværksmetoder
- Danske arkitekturstilarter og egnsbyggeskik
- De danske bygningshåndværk – bevaring og udvikling.
- Samarbejde mellem de akademiske og håndværksmæssige uddannelser
– Aktuelt delprojekt: Nye bæredygtige træhuse – helt af TRÆ - Bygningskulturens og Håndværkets immaterielle kulturarv
- Det danske bindingsværkshus – før, nu og i fremtiden
Aktiviteter
- Studierejse til Japan. April 2018
- ‘Minkahus’ i ‘Grønnegården’ i København
- NOTAT om udvendigt, ubehandlet træ
- TRÆ, BRÆDDER og TØMMER til bæredygtigt nybyggeri af træ samt reparation og restaurering af historiske træbygninger
- NOTAT om sæbeskuring af indvendigt og udvendigt træ
- NOTAT om lermaterialer og lerindskud samt mug og skimmel i ældre bygninger
- NOTAT om TRÆHUSE helt af træ – med vedvarende holdbarhed
- Pudsning af lertavl i bindingsværk